Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

Kreml pouze napíná svaly. Putin alternativy pro plyn nemá

Režim v Kremlu ve vztahu k Západu napíná a svaly a říká, že je mu jedno, zda se od plynu odpojí. Tvrdí, že vše dokáže nahradit dohodou s Pekingem. Pravdou to však není.

Reklama

Argument, kterým chce Vladimir Putin zastrašovat Brusel neobstojí. Je pravdou, že evropské země zaslepené dobrými roky a ruským lobbismem usnuly na vavřínech, čehož důsledkem je nepřiměřená závislost na ruských dodávkách plynu. Avšak zatímco ji Evropská unie dokáže v poměrně krátké době snížit, až úplně odstranit, muži v Kremlu na výběr nemají a jsou od dobrých zákazníků ze západního světa zcela závislí.

Ukazují to kontrakty a vztahy, které v plynárenství ruský plynárenský moloch Gazprom má. Každá dohoda na dodávkách plynu do Číny, třeba ten za 40 miliard dolarů, který Putin představoval v carském stylu po anexi Krymu a první evropských sankcích, slouží spíše na propagační účely a prezentaci síly vnějšímu světu.

Peking umožňuje odkup až 38 miliard kubických metrů paliva ročně. Pravdou však je, že to problémy Kremlu neřeší a domluvené vztahy jsou zcela nevýhodné. Samotný objem dodávek do Číny je totiž pořád zhruba čtvrtinou toho, co Rusko prodává na západní teritoria.

Že jde spíše o almužnu a PR potvrzuje i výrazně nižší cena za plyn, kterou Čína ve srovnání s EU Rusku hradí. Pro Gazprom je však nejhořčejším soustem fakt, že ho režim donutil do spolupráce na plynovodním propojení s Čínou, kterého výzkum a budování má sice probíhat společně, celý účet – 55 miliard dolarů – však jde za ruským partnerem.

I tyto základní informace o rusky-čínské spolupráci při dodávkách plynu ukazuje, že Rusko v případě zastavení, či snížení evropského kontraktu bude trpět.

Dalším důkazem ruské závislosti na spolupráci s Bruselem byla silná snaha Moskvy o budování projektu South Stream, který měl plynovodem po jižní trase obejít Ukrajinu. Už při budování Rusové porušovali dohody a po roce 2014 Unie projekt potopila. Těsně před ruským vpádem na Ukrajinu Rusko mohutně lobbovalo za oživení projektu, který agresi režimu a v nové realitě zřejmě nemá šanci na realizaci.

Není se čemu divit, když lobbisté Kremlu v zahraničí naplno pracují na vytváření dojmu, že tím, kdo má nůž na krku jsou státy Unie.

 

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pro vývoj demokracie v regionu, kdo tyto hrozby způsobuje i možné důvody proč. Pokud chcete podpořit projekty Independence, můžete se stát patronem projektu klikem na tento link, anebo darem na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ4961000000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP