Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

V ČESKU VYJDE VZPOMÍNKA NA ZAVRAŽDĚNÉHO LITVINĚNKA. KNIHA POPISUJE, JAK SE DOSTAL PUTIN K MOCI

Jak fungují ruské tajné služby jako FSB, či GRU, která stála za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Alexander Litviněnko za vyzrazení těchto informací zaplatil životem. Nyní se v Česku připravuje vydání knihy Rusko v plamenech, která dokumentuje jeho dílo zakázané Putinovým režimem. Čtenáři si ji mohou objednat prostřednictvím portálu hithit.cz.

Reklama

Kniha Rusko v plamenech (anglický název Blowing Up Russia), která patřila k důvodům proč zavraždili Alexandra Litviněnka, v tuzemsku ukáže, jak pracují tajné služby, které vyhodily do povětří sklad ve Vrběticích a pronikly do politiky.

Alexander Litviněnko, bývalý podplukovník FSB, otrávený radioaktivním poloniem v Londýně v roce 2006 napsal tuto knihu s Yuri Felshtinskym, který ji coby památku svého partnera šíři po světě.

Česká verze vyjde ve spolupráci s platformou Independence, která vydáním titulu zahajuje svou činnost. Platforma Independence – mediální, virtuální a dokumentární projekt skupiny investigativních novinářů – konkretizuje hrozby pro vývoj demokracie v regionu, kdo tyto hrozby způsobuje i možné důvody proč, přičemž sleduje formy negativních vlivů, klíčové postavy a finance, které za tímto děním stojí. Právě sledovaní finančních toků a postav v zákulisí je tím, co Independence odlišuje od podobných projektů zaměřených na teoretické hodnocení hrozeb demokracie.

Objednejte si knihu, anebo vyberte jinou odměnu za podporu klikem na tento link

Kniha Rusko v plamenech popisuje postupné přivlastňování moci v Rusku bezpečnostním aparátem a zapojení FSB, GRU či dalších tajných služeb do série příprav a provedení teroristických útoků, ke kterým došlo v Rusku v letech 1994 až 1999. Kniha a následné dokumenty byly v Ruské federaci zakázány.

Česko je jednou ze zemí, kde kniha nevyšla. Autor to chce změnit. K překladu přizval Tomáše Lemešaniho, autora knih jako Můj stát, moje firma, Z Bureše Babišem a Politika s.r.o. Jeho nezávislé nakladatelství Independent Media Publishing nyní shání podporu ve formě předobjednávek knihy a nabízí další odměny.

Kromě vlivu v strategických projektech a průniku do české politiky v tuzemsku podle autorů tajné služby rozvíjejí konspirační aktivity, které daleko překračují hranici kriminálních aktivit.

„Muži s diplomatickými pasy způsobili tragický výbuch muničního skladu ve Vrběticích, podporují dezinformační scénu matoucí veřejné mínění v důležitých společenských otázkách a organizují rozvratné kampaně v dalších zemích, které se před 30 lety zbavili ovládaní z Moskvy,“ uvádí Tomáš Lemešani.

Alexandr Valterovič Litviněnko: Byl vysoce postaveným agentem KGB a FSB. Byl ostrým kritikem prezidenta Putina, především kvůli jeho politice v Čečensku. Na tiskové konferenci v listopadu 1998 zveřejnil, že dostával rozkazy v rozporu se zákony. V roce 2000 emigroval do Velké Británie, kde získal azyl a v roce 2006 také britské občanství. Na začátku listopadu 2006 byl otráven radioaktivním poloniem a 23. listopadu na následky otravy zemřel.

Yuri Felshtinsky: Yuri Felshtinsky studoval historii na Moskevském pedagogickém institutu. V roce 1978 emigroval do Spojených států a pokračoval ve studiu historie, nejprve na Brandeis University, pak na Rutgers, kde získal titul Ph.D. v historii. Byl také postdoktorandem v Hooverově ústavu na Stanfordské univerzitě. V roce 1993 doktor Felshtinsky obhájil doktorskou disertaci na Institutu dějin Ruské akademie věd a stal se prvním občanem USA, který získal doktorát v Rusku.

Tomáš Lemešani: Jako novinář pracoval od roku 2008. Věnuje se zejména byznysu, kauzám a transparentnosti. Kromě psaní pro česká a slovenská média pracuje pro domácí i zahraniční neziskové organizace věnující se boji proti korupci. Napsal a vydal slovenské romány Dôvod a Štokholm, publikaci o byznysové a zákulisní historii Andreje Babiše Z Bureše Babišem, navazující titul Můj stát, moje firma a knihu o českých populistech kolem Tomio Okamury Politika s.r.o. Provozuje server Biztweet.cz a pracuje jako analytik pro ekonomiku, systematičnost politik a byznysové prostředí.