Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

Příběh umlčeného vyšetřovatele. Kdo je Michail Trepaškin (část první)

Pokud se někdo vlivný vzepře režimu Vladimira Putina, riskuje smrt. Pokud je vlivný a chytrý dostatečně, uhraje to „pouze“ na zmizení a umlčení. Jaký je příběh Michaila Trepaškina?

O tom, o koho vlastně jde, se veřejnost na Západě dozvěděla až po roce 2002. Zatímco v Rusku o něm bylo slyšet už předtím a dělal vrásky na čelech mnohých vlivných šéfů z bezpečnostních struktur, západněji ho svět poznal jako klíčového svědka v případě zavražděného bývalého agenta Alexandra Litviněnka.

Žena Michaila Trepaškina, Taťána se dokonce s prosbou o pomoc obrátila na britského premiéra. Obávala se, že její muž dopadne stejně jako lidé, které hájí a kryje.

Trepaškin byl po roce 2002 ruskými orgány činnými v trestním řízení obviněn ze spolupráce s britskými zpravodajskými službami. Taťána Trepaškinová žádala tehdejšího britského premiéra Tonyho Blaira, aby tato obvinění vyvrátil, nebo aby vzal Trepaškina pod ochranu.

„Podle obvinění můj manžel shromažďoval informace o explozích v Moskvě v září 1999 údajně jménem britské tajné služby MI-5, aby „zdiskreditoval“ ruskou bezpečnostní službu FSB. Ve skutečnosti můj manžel vyšetřoval teroristické útoky v Moskvě, nejprve na žádost zesnulého poslance Státní dumy Sergeje Jušenkova a naposledy jako advokát rodin obětí moskevských bombových útoků,“ řekla tehdy Trepaškinová.

FSB jejího bývalého zaměstnance a později advokáta obvinila z účasti na operaci britské rozvědky, jejímž cílem bylo kompromitovat FSB obviněním z podílu na bombových útocích na domy v ruských městech, do nichž byli údajně zapojeni také Alexandr Litviněnko a Boris Berezovskij. Informoval o tom sám Trepaškin, kterému se podařilo zaslat zprávu popisující obvinění vznesené proti němu ve věci vyzrazení státního tajemství.

Právě případ vyšetřování bombových útoků, které na ruské půdě s cílem zdůvodnit válku v Čečensku a přivodit politické změny ve formě prezidentského vítězství Vladimira Putina údajně spáchala tajná služba FSB, byl tím co spojilo Trepaškina s Litviněnkem. Později druhý z nich zjištění zveřejnil a dramaticky emigroval do Velké Británie. Proto FSB přišla s konstrukci, že šlo ve skutečnosti o komplot ze strany Britů.

Trepaškin byl úzce spjat se Sergejem Jušenkovem v případech veřejné komise, která vyšetřovala okolnosti bombových útoků. Poté jako advokát Taťány Morozovové získal přístup ke spisu Adama Děkuševa a Jusufa Krymšamchalova. Krátce před soudem byl Trepaškin zadržen v Moskevské oblasti na základě obvinění z porušení písemného závazku neopouštět zemi a z nelegálního držení zbraní – při zatýkání byla v jeho autě nalezena zbraň. Sám Trepaškin tvrdil, že mu byla zbraň podstrčena.

Když Trepaškinův vůz zastavila dopravní policie, na silnici už čekal zásahový tým. Ukázalo se, že zbraň, kterou ve voze našli, zmizela před několika lety při útoku ozbrojenců na federální instituci v Čečensku.

Trepaškin byl dlouhodobě v konfliktu s ruskými bezpečnostními službami. Sám v minulosti pracoval jako vyšetřovatel, ale v roce 1996 byl ze služeb propuštěn poté, co odmítl krýt případ korupce mezi vysokými představiteli FSB.

V roce 1998 se zúčastnil slavné tiskové konference, na níž ho FSB obvinila z rozbujelé korupce a organizování poprav bez soudu. V době svého zatčení byl Trepaškin již vyšetřován kvůli jinému obvinění FSB – vyzrazení státního tajemství. Co se týče obvinění z držení nelegální zbraně, je velmi nepravděpodobné, že by advokát, který ví, že ho FSB vyšetřuje a že je sledován, u sebe nosil neregistrované zbraně.

Ve skutečnosti byl Trepaškin zatčen, aby se nemohl zúčastnit důležitého soudního procesu, protože se úřady obávaly, že by mohl předložit závažné důkazy, které by představovaly politickou hrozbu pro prezidenta Putina.

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pro vývoj demokracie v regionu, kdo tyto hrozby způsobuje i možné důvody proč. Pokud chcete podpořit projekty Independence, můžete se stát patronem projektu klikem na tento link, anebo darem na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ4961000000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP

Reklama