Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

Informační zmatek na Twittru. Jak Polsko a Pobaltí zasáhl profesionální trolling

Takřka polovina příspěvků na sociální sítí Twitter v ruštině je v Polsku a Pobaltí generován falešnými účty ruské propagandy. Alarmující data v čase války a kdy síť kupuje Elon Musk s kontroverzním názorem na svobodu slova a její limity, ukazují také růst aktivity robotích účtů a silnější útok na Polsko.

Takzvaný robotrolling na sociální síti Twitter způsobuje problémy bezpečnostním analytikům po celém světě. Vytváření robotických Twitterových účtů, které automaticky generují zvolený obsah se totiž stalo jedním z nejúspěšnějších nástrojů prokremelské dezinformační propagandy. Nejúspěšnější byl atak na Pobaltí, což posiluje obavy, že to ruský režim myslí vážně také s nároky na území členských států NATO. Twitterový útok Kremlu výrazně vzrostl i v roce 2021.

Dva ze tří twitterových uživatelů, kteří píšou v ruštině o přítomnosti NATO ve východní Evropě, nebyli skuteční lidé, ale roboti. Robotí účty tvořily v roce 2017 84 procent obsahu na téma NATO v ruskojazyčném twitterovém prostoru. Takzvané botí účty (bot accounts) jsou uměle vytvořené falešné účty na sociálních sítích, které generují automatický obsah na téma a v jazyce, který zvolí jejich tvůrce.

Situace v anglickojazyčném twitterovém prostoru na stejné téma není tak alarmující, ale pořád znepokojivá: jeden ze čtyř aktivních twitterových účtu byl v době po ruském napadení Ukrajiny po roku 2014 robot. Jejich tweety tvořily dohromady 46 procent veškerého anglického obsahu na téma NATO ve východní Evropě.

Podle studie NATO Strategic Communications Center of Excellence – která zkoumá robotrolling v Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku se čísla nelepšila ani po tom, co země přistoupily k aktivní obraně a informační kampani. Třeba v létě 2021 tvořily propagandistické příspěvky umělých účtů takřka polovinu všech ruskojazyčných Tweetů v prostoru. Trolling v angličtině zabral 10-15 procent Twittrového éteru v regionu. Novinkou z loňska je, že se ruská propaganda zaměřila na Polsko více než na Pobaltí.

Mezi zdroji, kterých obsah robotí účty šíří, dominují ruské weby agentur a propagandy tass, ria, regnum, vz, riafan a další zdánlivě méně známé zdroje.

V Polsku účty produkují a šíří příspěvky třeba o tom, že se Polsko chystá napadnout enklávu Kaliningrad, o tom, že se potají zbrojí s cílem napadnout Rusko, na druhé straně účty polemizují o schopnostech polských jednotek.

Na Estonsko se botí účty v minulosti zaměřovaly nejintenzivněji. Nejvíce se diskutoval příchod britských jednotek, umístění amerického bojového letounu F35 a řada vojenských cvičení. Vlnu nové aktivity falešných účtů vyvolalo ruské letadlo, které v květnu 2017 nedovoleně narušilo estonský vzdušný prostor. Čím dále tím více, a to platí pro celé Pobaltí, se akcentují domnělé konflikty mezi ruskou menšinou a ultrapravicovými extrémisty v dané zemi.

Lotyšsko se stalo dalším cílem prokremelských robotů. Příspěvky falešných účtů se zaměřovaly nejvíce na vojenské cvičení Summer shield a na příchod kanadských vojenských jednotek.

V Litvě bylo podobným tématem vojenské cvičení Steadfast Cobalt anebo incident se dvěma opilými britskými vojáky, kteří se v Rize porvali s jedním z místních obyvatel.

Botí účet není zase tak složité rozpoznat. Jsou pro něj typické určité vzorce chování, které jsou pro zkušené oko většiny administrátorů nepřehlédnutelné. V anglickém twitterovém prostoru admin robotí účet po jeho odhalení okamžitě zakáže, dá mu takzvaný ban. Životnost anglických botů je tak většinou několik týdnů, maximálně měsíců.

Účty v ruskokazyčném twitterovém prostoru se chovají způsobem, který by byl pro většinu adminů přinejmenším podezřelý. Typická je například vysoká míra koordinace mezi skupinami obsahově velmi podobných účtů. V ruskojazyčném twitterovém prostoru mohou být zpozorovány desítky identických účtů tweetujících ve stejnou dobu identický obsah, což zcela jasně ukazuje na jednu věc – robotí účty.

Ruští administrátoři však nechávají podobné účty na pokoji. A to dokonce několik let. Většina ruskojazyčných botů byla totiž založena v letech 2011-2012. Je tedy patrné, že ruští admini tolerují, nebo úmyslně přehlíží vzorce chování (behaviour patterns) typické pro botí účty, které normálně vedou k jejich okamžitému zrušení.

Schopnost Twitteru stát se nástrojem šíření pravdivých informací je ohrožena tím, že objem falešných zpráv a příspěvků začíná převažovat skutečný obsah. O tomto faktu nový majitel – miliardář Elon Musk v době akvizice sítě nemluví. Naopak, kritizuje blokace účtů, polemizuje o oprávněnosti válečné propagandy a ukazuje, že nerozumí pojmu svoboda slova a její hranicím.

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pro vývoj demokracie v regionu, kdo tyto hrozby způsobuje i možné důvody proč. Pokud chcete podpořit projekty Independence, můžete se stát patronem projektu klikem na tento link, anebo darem na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ4961000000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP

Reklama