Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

Imoba: Malá nenápadná firma s velkými kontroverzemi

Jak to už bývá, velká impéria mají největší potíže s nejmenšími částmi jejich mocenských řetězců. Je to tak i v případě Agrofertu. Zatímco velké podniky patřící holdingu, dokáží podnikat bez vážnějších kontroverzí, či podezření, které by bylo snadné dokázat, malá rodinná firma navázána přímo na Babiše dělá jednu hrubou chybu za druhou. Ukázka Z Bureše Babišem.

Jde o společnost Imoba. Ta se kromě investic do restauračního byznysu, či realit věnuje soukromým investicím Andreje Babiše. Naznačuje tomu také fakt, že v jejím představenstvu působí také Monika Babišová (v době přípravy publikace).

Z Bureše Babišem

Právě Imoba na sebe upoutala pozornost výhodným nákupem pozemků kolem farmy Čapí hnízdo. Společnost v letech 2006 až 2011 nakupovala pozemky s celkovou rozlohou kolem 150 tisíc metrů čtverečních. Nakoupené pozemky po krátké době odprodala Ředitelství silnic a dálnic.

Zatímco ještě v roce 2014 cenu pozemků Imoby u Olbramovic o celkové výměře 16 218 metrů čtverečních znalec odhadl na 468 540 korun, po roce, kdy Imoba pozemky prodávala, zinkasovala za stejné parcely 3,75 milionu korun.

Důvodem byla novela zákona. Umožnila zvýšení výkupních cen pozemků pro stavby silnic. Navrhl ji ministr dopravy za hnutí ANO Antonín Prachař. Právě tento fakt se nelíbil majitelům sousedních pozemků u obce. Ti totiž často prodali pozemky ředitelství silnic krátce před přijetím novely zákonu, o které nic nevěděli.

Samotný Babiš navíc dlouho tvrdil, že o aktivitách firmy Imoba dlouho nevěděl, neboť s Čapím hnízdem podle jeho tvrzení nic neměl.

Knihu Z Bureše Babišem můžete objednat v akciové ceně 169 CZK včetně poštovného úhradou na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu [email protected] zaslat adresu, kde si knihu přejete dodat.

,,Já osobně jsem nikdy nebyl akcionářem ani vlastníkem Čapího hnízda. Stejně tak v době podání žádosti na evropskou dotaci v roce 2008 nebyla žádná firma Agrofertu akcionářem nebo majitelem farmy Čapí hnízdo,“ uvedl v první fázi obhajoby Andrej Babiš na svém facebookovém profilu.

Akciová společnost Čapí hnízdo měla dlouho anonymního majitele. To se změnilo až v roce 2014, kdy farmu převzal viditelně Agrofert a včlenil ji pod příbuznou společnost Imoba. Problémem však zůstalo, že Andrej Babiš i nadále odmítal spojení s farmou. Ta totiž čerpala evropské fondy, přičemž její nárok byl později zpochybněn a vyšetřován evropským úřadem pro boj proti podvodům (tématu věnuji samostatnou kapitolu).

Společnost Imoba byla založena v roce 1999 celoživotním obchodním partnerem Andreje Babiše Jiřím Haspeklem, který je zároveň Babišův právník.

Firmu střídavě vlastnil holding Agrofert a jeho švýcarská dceřiná firma Fertagra. Od ledna 2014 patří pod společnost SynBiol. O osobnějším propojení společnosti s Andrejem Babišem svědčí fakt, že členkou představenstva Imoby je od prosince 2016 jeho partnerka Monika Babišová. V letech 2007 a 2008 byla místopředsedkyní představenstva také Babišova dcera Adriana.

Firma v roce 2015 oznámila záměr vybudovat v Průhonicích u Prahy rozsáhlý developerský projekt. Počítá v něm s výstavbou 56 vil s plochou kolem 300 metrů čtverečních a s parcelami až 2 500 metrů čtverečních.

Server hlidacipes.org v analýze informoval, že společnost spravuje dalších 12 majetkově propojených firem. Kromě České republiky je provázána také se dvěma firmami na Slovensku a třemi ve Francii.

Firmy ze země galského kohouta sídlí ve vesnici Mougins na Azurovém pobřeží ve Francii, kde jedna z firem – Exorep údajně provozuje luxusní restauraci Paloma. Ta se může pochlubit michelinskou hvězdu.

 

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani

 

Reklama