Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

FELSHTINSKY: Otázkou je, zda invaze Ruska na Ukrajinu nepovede až k třetí světové válce

„Je to realistické. Je to pravděpodobné. Otázkou je, zda tato invaze vede k totální válce a třetí světové válce.“ Ruský historik Yuri Felshtinsky v rozhovoru o napětí na hranicích Ukrajiny.

  • Je to realistické. Je to pravděpodobné. Otázkou je, zda tato invaze vede k totální válce a třetí světové válce.
  • Mohla by to být i PR kampaň, která by sloužila jako předehra k válce. Víme, že rozhodnutí o obsazení Krymu v roce 2014 učinilo pět jednotlivců (včetně Putina).
  • Putin chápe, že Rusko je silnější než Ukrajina. To je zřejmé. Ale Rusko bylo silnější než Afghánistán. To nepomohlo.
  • EU je hlavním hráčem v této obtížné politické hře. Strategickým cílem Ruska je rozpustit NATO a zničit Evropskou unii.
  • Pro Putina je otázkou, zda Evropa pomůže Ukrajině vojensky, finančně nebo politicky, pokud ji Rusko napadne. Víme, že EU, USA a NATO neplánují vyslat vojáky na pomoc Ukrajině v případě ruské invaze. Přijetím tohoto faktu a realitou bych řekl, že existuje mnoho způsobů, jak Ukrajině pomoci, a myslím si, že tato pomoc bude poskytnuta.

 

Rusko už několik měsíců přesouvá své armádní jednotky poblíž ukrajinských hranic. Je to jen strategie, jak vyvolat diskusi se Západem, nebo je za tím něco jiného?

Yuri Felshtinsky: Problém je, že to nevíme. Může to být jen bluf paranoidního vůdce Ruska. Mohla by to být i PR kampaň, která by sloužila jako předehra k válce. Víme, že rozhodnutí o obsazení Krymu v roce 2014 učinilo pět jednotlivců (včetně Putina). Jde tedy o velmi malou a tajnůstkářskou skupinu a není důvod, proč bychom měli informace o konečném řešení války proti Ukrajině. Tohle by nikdy neproniklo.

Myslíte si, že ruská invaze do nových lokalit východní Ukrajiny je reálná, nebo dokonce pravděpodobná?

Yuri Felshtinsky: Je to realistické. Je to pravděpodobné. Otázkou je, zda tato invaze vede k totální válce a třetí světové válce. Ukrajina je obrovský stát, územím i počtem obyvatel podobný Francii. Dokonce i Hitler nechal některé části Francie neobsazené, alespoň formálně. V Putinově snu o okupaci Ukrajiny a jejím zničení jako státu je tedy prostor pro etapy. Bude to pro Putina jednoduché a snadné? Ne. Bohužel žije v jiném světě a nevidí zjevné problémy, které jeho a Rusko čekají.

Ukrajinská armáda je připravena lépe než před pěti-šesti lety. Myslíte si, že to Rusko odrazuje?

Yuri Felshtinsky: Ne. A to je hlavní problém. Putin chápe, že Rusko je silnější než Ukrajina. To je zřejmé. Ale Rusko bylo silnější než Afghánistán. To nepomohlo. Sovětský svaz byl silnější než pobaltské státy nebo východní Evropa. To nepomohlo ani při záchraně Sovětského impéria. Ruská armáda se všemi tanky by mohla být v Kyjevě za dva týdny. Může to vypadat jako vítězství. Ve skutečnosti by to ale mohlo znamenat kolaps Putinova režimu a Putina osobně. To, že to tak nevidí, na tom nic nemění. To bude konec jeho vlády.

Je přístup NATO a USA v této situaci správný? Je správné v dnešní době zahájit nějaká nejasná jednání s Ruskem?

Yuri Felshtinsky: Na vyjednávání není nic špatného. Máte dovoleno vyjednávat s nepřítelem. Na tom není nic špatného. Když je to nutné, Izraelci vyjednávají s různými frakcemi teroristů. Otázkou je, jak by USA mohly Putinovi pomoci s jeho psychickými osobními problémy, které má. A moje odpověď je, že Američané a NATO mu nejsou schopni pomoci a vyléčit jeho rány. V roce 1991, kdy se rozpadl SSSR, byl hluboce zraněn. To se stalo jeho osobní tragédií, jak několikrát veřejně prohlásil, a jeho osobní geopolitickou katastrofou. Tady mu nikdo nemůže pomoci. Osmanská říše je dávno pryč, stejně jako Rakousko Uhersko, Ruské impérium, Britské impérium a nyní Sovětské impérium. Není nic, co bychom mohli udělat, i kdybychom chtěli. Bohužel pro nás všechny má Putin problém to přijmout.

Kniha Rusko v plamenech (anglický název Blowing Up Russia), která patřila k důvodům proč zavraždili Alexandra Litviněnka, v tuzemsku ukáže, jak pracují tajné služby, které vyhodily do povětří sklad ve Vrběticích a pronikly do politiky. Alexander Litviněnko, bývalý podplukovník FSB, otrávený radioaktivním poloniem v Londýně v roce 2006 napsal tuto knihu s Yuri Felshtinskym, který ji coby památku svého partnera šíři po světě. Projekt můžete podpořit anebo knihu objednat v crowdfundingu na tomto linku.

 

Jaká je role Evropské unie? Je od Ruska chytré ignorovat její pozici?

Yuri Felshtinsky: EU je hlavním hráčem v této obtížné politické hře. Strategickým cílem Ruska je rozpustit NATO a zničit Evropskou unii. Dalo by se říct, že ty cíle jsou naivní, primitivní a hloupé. Ale to je přesně to, o co Rusko usiluje. Pro Putina je otázkou, zda Evropa pomůže Ukrajině vojensky, finančně nebo politicky, pokud ji Rusko napadne. Víme, že EU, USA a NATO neplánují vyslat vojáky na pomoc Ukrajině v případě ruské invaze. Přijetím tohoto faktu a realitou bych řekl, že existuje mnoho způsobů, jak Ukrajině pomoci, a myslím si, že tato pomoc bude poskytnuta.

Co by měli západní partneři Ukrajiny udělat pro uklidnění situace dnes?

Yuri Felshtinsky: Nejprve musíme veřejně říct, v čem je problém. Rusko je dnes hlavním a jediným zdrojem agrese v Evropě. Tohle je smutné. To se po rozpadu SSSR v roce 1991 nikdy nečekalo, ale od té doby zemi převzala bývalá KGB, FSB, dosadila jejich ředitele do funkce prezidenta a nekontrolovatelně vběhla dovnitř. Potlačila svobodu tisku. Uzurpovala si volby. Marginalizovalo to politické strany. V Rusku vládne jako typická junta. A vše, co víme je, že Putin plánuje zůstat u moci až do roku 2036. Takže, na prvním místě, musíme formulovat, jaký je problém ve vztahu k Rusku. Musíme také pochopit, že Rusko je primitivní stát se špatnou ekonomikou a bez peněz. Samozřejmě, že je to čip ke zničení. Stavba je nákladná. Ano, i Rusko bez peněz má velkou schopnost zruinovat, když vezmeme v úvahu, že se jedná o jadernou velmoc. Ale zničení civilizovaného světa nemůže vést k vítězství nad zeměmi, kam vlastně pošlete svou rodinu žít, sebe na dovolenou… Kde si koupíte druhé občanství a druhý majetek. Sen o vítězství nad Západem je nakonec snem, iluzí, kterou by nemohl dosáhnout Putin jako prezident ani Putin jako Rusko. Celá ukrajinská válka je bojem proti ruskému státu organizovaným jeho prezidentem KGB Putinem. Oběti této války budou dvě: Rusko a Ukrajina. První se zhroutí. Druhý přežije, ale těžce zaplatí za svou svobodu.

Jak můžeme vidět v Bělorusku a Kazachstánu, Rusko se snaží využít krize v sousedních zemích jako argumenty k vybudování vyššího globálního vlivu. Má Rusko dostatečnou ekonomickou a politickou sílu, aby uvažovalo o expanzi v historickém směru Sovětského svazu?

Yuri Felshtinsky: V tomto okamžiku Rusko de-facto zvětšilo své území na 268 128 kilometrů čtverečních. To je Dněstr v Moldavsku, Jižní Osetie a Abcházie v Gruzii a Krym a Donbas na Ukrajině. Zaplatilo Rusko za tato území vysokou cenu? Řekl bych, že rozhodně ano. Rusko jako stát ztratilo respekt (pokud ho kdy mělo), rubl ztratil 50 % své hodnoty… Ale Putin a jeho soudruzi se vlastně o Rusko a jeho prosperitu nestarají. Takže z tohoto pohledu vyhráli. Získali tato území. Historicky vzato asi ne na moc dlouho. Pravděpodobně do dalšího kolapsu Ruska (tentokrát rozpadu současné Ruské federace). Putin by měl zapomenout na svůj sen obnovit Sovětský svaz. Bohužel pro nás všechny toho není schopen.

 

Celý rozhovor si přečtete na Forum24.cz

Reklama