Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

Chapadla Kremlu v Bratislavě. Co jsou motivace jednoho z nejaktivnějších sluhů?

Ruský režim si buduje pátou kolonu. Na Slovensku mu ji pomáhá zakořenit i bývalý předseda národní rady Andrej Danko. Čím může být politik a jemu podobní motivován?

Když byl na vojenské přehlídce, která bývá nejrozsáhlejší výhrůžkou západnímu světu, představen ruskému diktátorovi Vladimiru Putinovi, srdce mu bušilo a téměř šipkou přeskočil řady politického komparzu stojící před ním.

Když byl v ruské dumě, vyzdvihoval význam Ruské federace a armáda agresora, který napadl také sousední stát, je podle něj zárukou míru.

Na výroční oslavy Slovenského národního povstání pozval představitele orgánu, který navrhoval legitimizovat násilný vpád do Československa a okupování cizími armádami, při kterém zemřely tisíce spoluobčanů.

Sankce Evropské unie vůči Ruské federace označuje za ekonomické rány do vlastní nohy. Přehání váhu rusko-slovenské obchodní výměny a naprosto ignoruje fakt, že bez sankcí by Rusko nebylo za vojenský vpád do Slovensku sousedící Ukrajiny nijak potrestáno.

Rétoriku nemění ani od února 2022 a masové vraždění civilistů či postup ruské armády na Ukrajině označuje za speciální denacifikační operaci. Otázkou zůstává proč to šéf Slovenské národní rady Andrej Danko všechno dělá a jak jsou politici jeho typu motivováni.

„Rusko chce být vlivné. Samo o sobě na této touze není nic špatného. To se však stává nebezpečným a nepřijatelným v momentě, kdy Putin zaměňuje „respekt“ a „strach“ v souladu s ruským slovem „боишься – значить уважаешь“ (strach – znamená respekt pozn. redakce). Podle Putina, aby byl lidem respektován, musí se ho lidé a vlády bát. Není schopen pochopit, že úcta nemá nic společného se strachem. Ano, lidé se bojí Ruska a Putina,“ říká ruský historik Yuri Felshtinsky.

Podle něj je vliv Ruska v zemích bývalého sovětského bloku dobře plánován a řízen. Propagandu řídí tajné složky, které k tomu mají samostatnou sekci. Kromě kybernetických nástrojů využívá hlavně ochotných politiků, kteří rádi prezentují názory vhodné pro Rusko výměnou za finanční podporu jejich osobám či jejich stranám. Příklady jsou již zdokumentovány na Balkáně, ale i postsovětském blok,u v Itálii či Rakousku.

Podpora politickým stranám proudí nepřímo. Často přes neznámou firmu, která je komplikovanou vlastnickou strukturou propojená na ruského podnikatele, který je blízký některému z oligarchů okruhu Vladimira Putina. Často stranu podpoří i domácí firma. Následně však získá výhodný obchod v Rusku.

Nepřímá korupce v případě konkrétních politiků zase funguje přes falešná odborná uznání a eventy. Nástroje propagandy vytvořily několik neznámých institucí, které se tváří odborně nebo oficiálně. Ty například politikům udělují různé pocty, tituly či uznání. S jejich udělením se často pojí finanční bonus, nebo účast na akci, za které inkasuje daný politik honorář. Luxusní večírky, hotely a honoráře jsou častou formou úplatku, který inkasují také například čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Šeky opakovaně inkasovaly například za účast na odborně se tvářící konferenci na Rhodosu, kde se kontroverzní postavy předhánějí v argumentování ve prospěch ruských kroků na Ukrajině, proti Evropské unii a proti sankcím vůči Ruské federaci.

V případě Andreje Danka je známa jeho nezvyklá náklonnost k předsedovi ruské Státní dumy Vjačeslavu Volodinovi. Ten byl lídrem regionální strany Otčina, která se později sjednotila se stranou Jednotné Rusko Vladimira Putina. K tomu se dostal blízko a byl zástupcem šéfa prezidentské kanceláře.

Byznysově a vlivově zajímavý přítel Andreje Danka dohlížel na proces politické integrace anektovaného ukrajinského Krymu do Ruské federace. Proto se dostal na sankční seznam Evropské unie už před lety. Danko sankce označoval a označuje za neoprávněné a přehnané. Volodina, který legitimizuje vojenský vpád do sousední země opakovaně zval a zve na oficiální návštěvy na Slovensku a slibuje, že pro něj zorganizuje mezinárodní konference. Těch, kterým tato aktivita oprávněně připadá jako nadpráce a neúcta k utrpení ruskou agresivitou postižené země, označuje za sluníčkáře.

Ve své proruské politice pokračuje a dokonce ji stupňuje. Problémem však je, že tato rétorika přináší podle průzkumů růst preferencí jeho Slovenské národní strany.

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pro vývoj demokracie v regionu, kdo tyto hrozby způsobuje i možné důvody proč. Pokud chcete podpořit projekty Independence, můžete se stát patronem projektu klikem na tento link, anebo darem na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ4961000000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP

Reklama