Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

Babiš a polská paranoie?

Zatímco Maďarskem proniká byznys Andreje Babiše jako nůž máslem, Polsko zůstává pro ambiciózního oligarchu pořád zakletou zemí. Kombinace národního patosu, kterým jsou Poláci známi a mimořádné síly tamního agrosektoru, který zaměstnává třetinu všech polských zaměstnanců, vytváří neproniknutelnou hranici, přes kterou slovensko-český podnikatel nedokáže výrazněji proniknout.

Na jedné straně ho polské potravinářství a podmínky pro tento byznys léta inspirují, na straně druhé tvořili polští potravináři pro plány Agrofertu konstantní letitou a silnou konkurenci. I proto je Andrej Babiš známým kritikem polských potravin. V mediálních výstupech se v minulosti opakovaně nechal slyšet s polo-vulgárními posměšky na adresu polských výrobků. I proto si jej dobře všimli také média na polské straně.

Ty Andreje Babiše registrují zhruba od milénia. V Polsku tehdy proslul jako člověk, který se čím dále tím víc kroutil kolem aktivit nejbohatšího Poláka Jana Kulczyka. Spojení oligarchů ovšem nedopadlo dobře a právě na základě jejich angažovanosti vznikly dohady ohledně transparentnosti privatizace českého státního podniku Unipetrol.

Kvůli dohodě o spolupráci během a po privatizaci, ze které polský podnik PKN Orlen, tehdy pod vlivem oligarchy Kulczyka, vycouval, dodnes probíhá spor Orlenu s Agrofertem. Dnes je petrochemický podnik pod značným vlivem polské vlády, a proto se spor bytostně týká také polské politiky.

V kombinaci s ostrým slovníkem Babiše na marko polských potravin a zvyšujícím se počtem kontrol zemědělských produktů dovážených do Česka z Polska, vznikla v polské veřejnosti představa, která vykresluje Andreje Babiše jako nepřítele tamního byznysu.

Strach z toho, co se bude dít, když Andrej Babiš pronikne do české vrcholové politiky, neskrýval ani polský ministr zemědělství.

Knihu Z Bureše Babišem můžete objednat v akciové ceně 169 CZK včetně poštovného úhradou na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu [email protected] zaslat adresu, kde si knihu přejete dodat.

,,Osobně si nemyslím, že pan Andrej Babiš, z pozice místopředsedy vlády a ministra financí České republiky, blokuje polské podnikatele. Samozřejmě, je třeba poznamenat, že Agrofert a další společnosti patřící panu Babišovi jsou významnými a pravděpodobně nejsilnějšími konkurenty polských výrobců na českém, ale i slovenském trhu. Z tohoto pohledu mohou mít polští výrobci některé předpoklady o jeho, v současné době, větším vlivu na konkurenceschopnost,” řekl v roce 2015 v rozhovoru pro portál Biztweet ministr zemědělství Polska Marek Sawicki.

Ostražitost před českým postupem po Babišově nástupu do vlády se však ukazuje být spíše paranoidní. Čísla z období, kdy byl Andrej Babiš členem vlády Bohuslava Sobotky, sice ukazují na poměrně výrazný nárůst vývozu českých potravin do Polska, ještě výraznější stoupající křivku ovšem zaznamenal export polských potravin směrem do Česka.

O tom, že to s Babišovým vztahem k Polsku nebude až tak špatné, nakonec svědčí i jeho dlouho odkládaný průnik na polský trh. Až v roce 2015 jeho Hartenberg fond ovládl za odhadem miliardu korun velkého výrobce kukuřičných a rýžových placek Good Food. Babišův management se přitom během akvizice zavázal k rozsáhlým investicím do rozšíření výroby.

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani

Reklama