Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

Z Bureše Babišem: průnik do ČSSD

Předvolební rvačka Andreje Babiše s ČSSD z roku 2017 působí na tvářích mnoha pamětníků úsměvy. Důvodem je jednoduchá paměť a dokonce neobvykle přiznaný blízký vztah Andreje Babiše přímo s vedením sociální demokracie v době přelomu tisíciletí.

Ačkoli dobrý vztah Babiše a šéfů sociálních demokratů hlavní aktéři v době, kdy to mohlo dění kolem privatizace státních podniků ovlivnit, nepřiznávali, později hodně blízký vztah přiznal samotný tehdejší šéf ČSSD Stanislav Gross.

„Ano, s panem Babišem se znám. Občas si telefonujeme,“ řekl Gross v roce 2004 týdeníku Respekt.

„Nejprve za mnou Babiš posílal prostředníky s tím, že se Stanislavem Grossem domluvil seznam lidí, které bych měl v Čepru zaměstnat,“ objasnil vztah Grosse a Babiše v článku magazínu Reporter někdejší šéf státní společnosti ČEPRO Tomáš Kadlec.

Andrej Babiš (jak uvádím v jiné kapitole) využíval k navazování známostí, podobně jako mnoho jiných velkopodnikatelů, sport, a to konkrétně tenis. Se Stanislavem Grossem, ještě jako ministrem vnitra a nastupující silou sociální demokracie, se měl seznámit a pak opakovaně setkávat na tenisových turnajích prominentů. Nebylo tajemstvím, že Grossova známost s Babišem přerostla běžnou snahu podnikatele zalíbit se vrcholnému politikovi, který měl dosah na řadu státních obchodů.

Knihu Z Bureše Babišem můžete objednat v akciové ceně 169 CZK včetně poštovného úhradou na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu [email protected] zaslat adresu, kde si knihu přejete dodat.

Z vícero zdrojů je zjevné, že Babiš s Grossem komunikoval pravidelně a nerozebírali společně jenom zápasy ATP. Babiš měl od Grosse údajně zjišťovat řadu informací z policejních spisů. Ne přímo, ale přes ministra vnitra, získával kontakty na vrcholné policisty. Právě v oné době přišel s mediálními vyhlášeními o tom, že ví, že je odposloucháván.

Problematičtější však byl fakt, že Gross, ať už jako ministr vnitra, či premiér, měl vliv na řadu privatizací státních podniků, do kterých se kolem milénia v Česku Andrej Babiš s nebývalou vervou obul.

Šlo zejména o podniky Čepro a Unipetrol. Nálety na ně tvoří možná nejtužší boje historie Andreje Babiše. U Čepra se měl Babiš díky Grossovi seznámit s ředitelem podniku Tomášem Kadlecem. S tím se pak pustil do boje o to, kdo obsadí pozice ve vedení podniku. Unipetrol byl ještě silnější kafe, u kterého vláda pod vedením sociální demokracie jednala opakovaně nepochopitelně a trestní oznámení létala všemi směry (o kauzách se dočtete v dalších kapitolách).

Odposlechy, které monitorovaly komunikaci Grosse a Babiše během pokusu o privatizaci Unipetrolu, nakonec z Babiše poprvé mediálně udělaly lobbistu. Staly se rovněž jedním z důvodů, proč byl kdysi nejoblíbenější politik Stanislav Gross z ničeho nic nepřítelem státu. Mediálně tak zaniklo i přátelství prominentů.

,,Je to nadějný mladý politik, který nezvládl své okolí a asi hlavně svou manželku,” vyjádřil se na adresu Grosse Babiš.

,,Myslím, že pan Babiš je teď tak vytížený, že nemá čas na nějaké staré vztahy a vzpomínky. Naše vztahy nikdy nebyly tak blízké, jak se tradovalo,“ uvedl po letech v jednom z posledních rozhovorů pro Českou televizi dnes už zesnulý Stanislav Gross.

Dlouho se polemizuje o známosti Andreje Babiše s nebohým kontroverzním ministrem financí Ivo Svobodou a ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem. Ke Svobodovi měli podle spekulací médií putovat peníze pro ČSSD. Miroslav Grégr zase za vlády Miloše Zemana místy až nepochopitelně jednal ve prospěch Babiše při privatizaci státní společnosti Unipetrol.

 

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani

Reklama