Reklama
 
Blog | Tomáš Lemešani

Politika s.r.o.: Byznys Tomio Okamury

Na rozdíl od upřimnosti jeho politických názorů, o podnikavosti Tomio Okamury nelze pochybovat. S podnikáním to zkoušel už od neúspěchu v Japonsku. Opravdový výdělek však našel až v politice.

Jak bylo uvedeno v předešlé kapitole, první pokusy o podnikání přišly v době, kdy se vrátil do Česka. Pokoušel se přivydělat si lekcemi angličtiny a záhy doprovázel turisty. Onou průvodcovskou živnost má ještě pořád aktivní.

Jeho výraznější úspěch přišel právě v turistickém byznysu. Jako průvodci mu napadlo, že může pro japonskou klientelu organizovat české zájezdy sám, s dalšími Japonci, kteří mentalitě tamní klientely rozumí mnohem víc než česká konkurence.

Proto v roce 1997 s obchodním společníkem založil společnost Miki Travel. Okamura v ní od začátku vlastní polovinu, zajímavostí je, že nyní je z hlediska českého zákona řízená neprůhlednou anglickou schránkou GM Communications Limited. Okamura je v čase přípravy Politika s.r.o. společně s japonským partnerem Daisuke Takadou jednatelem firmy.

Účetní závěrku firma zveřejnila naposled za rok 2014. V tomto období dosáhla firma výkonu přes 63 milionů korun, což je ve srovnání s dalšími výsledky investic Tomio Okamuru vysoký nadstandard. S tímto byznysem je také spojena aktivita další stoprocentně Okamurovy firmy Mebius, která pro Miki Travel provozuje průvodčí a překladatelské činnosti.

Díky cestovní agentuře se navíc stal mluvčím jedné z asociací cestovních agentur. Tam vynikal zejména excentrickým mediálním projevem, což něj udělalo šoumena, kterého znal i člověk mimo byznysové praxe.

Eknihu Politika s.r.o. můžete objednat úhradou 149 CZK na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu [email protected] zaslat mail, kde si knihu přejete dodat. Vše lze nakoupit také po kliknutí zde.

Právě tato „celebritizace“ podnikatele dostala, navzdory jeho relativně nevýznamnému úspěchu v byznysu, do reality šou Den D. Připomeňme, že v šou prezentovali amatéři své byznysplány skupině investorů, včetně Okamury a ti pak rozhodovali, zda do projektu zainvestují.

Podpořil tak například společnost Toy Travelling. Ta organizovala dovolené pro plyšové zvířata, hračkám nabízel třeba aromaterapie, večeře a masáže. Firma zkrachovala a dnes o ní Okamura tvrdí, že šlo o investici vynucenou režií, kdy televize spoléhala na zvýšení sledovanosti. Okamura však v předešlých letech byznys, ve kterém měl 15 procent marketingově podporoval a snažil se s ním něco vydělat.

Zkrachovala také firma KHP Realit. Okamura tam měl třetinu a firma se měla zabývat pronájmem nemovitých prostorů. O její činnosti však nelze najít ani zmínku. Malý 7,5 procentní podíl má Okamura díky reality šou také v podniku Break2Win. Ten měl vyvíjet aplikaci pro vyhodnocovaní tenisových zápasů, navrženou sportovními trenéry. Japonský investor postupně navýšil podíl na 20 procent.

Poměrné rozvinuté je podnikání Okamuru v gastrobyznysu. Společně se svou první ženou Mie ovládá firmu na dovoz potravinářského zboží z Japonska Japa Foods.

Na vlastní pěst však skoupil několik podílů v pražských restauracích. Jistý čas byl společníkem firmy Bašta a spol, která provozuje vyhlášenou restauraci U Basenthů, přes firmu u Machtů pak držel část restaurace Staré Časy, chvíli vlastnil také část restaurace U vévodů. Jedním z posledních restauračních projektů byla japonská restaurace Hiro, kde držel prostřednictvím své firmy Sensepocket desetinu. Po volbách v roce 2017 se však podílu zbavil.

S restauracemi v Okamurových rukách se spojuje také kontroverze. Společníkem ve firmě Gastro-sport Praha s.r.o. byl Jan Hájek, který byl rovněž společníkem známé postavy organizovaného zločinu Václava Kočky. Firma je od února 2017 v likvidaci.

 

Úryvek z knihy Politika s.r.o.

Reklama